Proiectul „Consolidarea integrității publice în Republica Moldova” este un proiect lansat de către Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), în luna septembrie 2020, cu suportul Ambasadei Marii Britanii la Chișinău.

Scopul acestui proiect este de a contribui la aplicarea eficientă a Legii 122/2018 privind avertizorii de integritate.

Obiectivele proiectului sunt:

  1. • consolidarea capacităților de cunoaștere și gestionare a cazurilor de dezvăluire a practicilor ilegale (avertizărilor de integritate), dar și de protecție a avertizorilor de integritate;
  2. • oferirea asistenței juridice avertizorilor de integritate (reprezentarea în fața angajatorului și a instanțelor de judecată);
  3. • diseminarea informațiilor privind avertizorii de integritate.

Acest blog își propune să ofere informații diversificate privind avertizorii de integritate: articole informative, tutoriale video, infografice, legislație, cazuri cu implicarea avertizorilor de integritate în Republica Moldova, cazuri și experiența altor state în domeniul protecției avertizorilor de integritate. Astfel, ne propunem să explicăm, într-o manieră accesibilă, ce este un avertizor, care este misiunea acestuia, garanțiile de protecție etc.

De asemenea, vor fi publicate interviuri/opinii ale unor persoane notorii despre avertizori, întrebări/răspunsuri frecvente ale potențialilor avertizori de integritate, dar și ale angajatorilor (din sectorul public și privat) cu privire la algoritmul de acțiune și pașii care trebuie luați pentru a examina dezvăluirile practicilor ilegale.

Consultanții juridici/avocații CAPC vor asigura comunicarea zilnică cu vizitatorii blogului și interactivitatea acestuia. O atenție sporită va fi acordată drepturilor medicilor și personalului medical, în contextul COVID-19.