Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), cu suportul Guvernului Marii Britanii, a organizat astăzi un curs de instruire privind avertizorii de integritate, pentru reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului (OAP). Instruirea s-a desfășurat on-line, prin intermediul platformei ZOOM.
Formatorii Institutului Național al Justiției (INJ), Cristina Țărnă, expert anticorupție și avocat, și Ion Chirtoacă, judecător, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani), le-au explicat angajaților OAP, utilizând diferite spețe, cine sunt avertizorii de integritate și prezumțiile de care aceștia beneficiază; care este esența dezvăluirii interne și externe a practicilor ilegale; cum se recunoaște statutul de avertizor de integritate etc. O atenție sporită s-a acordat protecției avertizorilor de integritate și sancționării acțiunilor de răzbunare împotriva acestora, reieșind din rolul cheie al Avocatului Poporului de protector al avertizorilor de integritate.
„Rolul Ombudsmanului este unul esențial, pentru ca mecanismul avertizărilor de integritate să fie unul funcțional, iar oamenii să se simtă protejați. Odată ce dezvăluirea unor fapte ilegale devine publică, există riscul ca acea persoană (care a obținut statut de avertizor de integritate) să fie supusă acțiunilor de răzbunare din partea colegilor sau angajatorilor. Aici trebuie să intervină Avocatul Poporului și să le ofere sprijinul și protecția de care au nevoie. Doar astfel vom putea încuraja angajații să comunice despre ilegalități, acte de corupție sau nereguli, care prejudiciază interesul public și pun în pericol viața cetățenilor”, a afirmat Lilia Ioniță, coordonatoarea proiectului „Consolidarea integrității publice în Republica Moldova”.
Secretarul general al OAP, Olga Vacarciuc, a reiterat necesitatea de a consolida și a promova instituția avertizorului de integritate, care este nouă în Republica Moldova. Totodată, Olga Vacarciuc a apreciat deschiderea angajaților OAP de a cunoaște mai bine cum funcționează mecanismul de protecție a avertizorilor de integritate. „Cursul de instruire este un bun prilej pentru a aborda toate provocările din activitatea angajaților OAP dedicate protecției avertizorilor de integritate. Or, numărul cererilor de protecție adresate OAP este în continua creștere. Sper că această instruire ne va ajuta și va contribui la o reprezentare și protecție mai eficientă a avertizorilor”, a subliniat Secretarul general al OAP.
Cursul de instruire „Procedura de examinare a cauzelor cu implicarea avertizorilor de integritate” este organizat în cadrul Proiectului „Consolidarea integrității publice în Republica Moldova”, implementat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, și finanțat de UK aid, cu suportul Guvernului Marii Britanii.