Ce ai face dacă ai fi martor la un act de corupție? Ai fi speriat și ai sta liniștit? Sau ai găsi puterea şi curajul să vorbești și să raportezi? Ce s-ar întâmpla dacă ai deveni denunțător?

Acestea au fost câteva dintre întrebările adresate participanților la un experiment social unic realizat, de Inițiativa Regională Anticorupție (RAI). Întrucât avertizarea devine mai obișnuită în toată Europa de Sud-Est, RAI depune eforturi pentru a informa politicienii, responsabilii din cadrul autorităților publice, instituțiilor private, dar și a publicul general despre rolul esențial jucat de cetățeni în demascarea corupției și despre necesitatea protejării acestor martori importanți împotriva răzbunării.  „Noi îi numim denunțători pe cetățenii care se confruntă cu corupția, care vorbesc și rezistă”.

Filmul „Fluier pentru cei curajoși!” poate fi vizionat aici: https://bit.ly/3JM8W9b.

Filmul experimentului social are ca scop sensibilizarea publicului, în special a tinerilor, cu privire la importanța avertizărilor în lupta împotriva corupției. La experiment, șase tineri au fost invitați la o sesiune de casting pentru un spot publicitar televizat. Regizorul și echipa au fost jucați de actori. În timpul desfășurării sesiunii, participanții cad victimă regizorului fără scrupule. Acestora li se oferă o alegere clară: să vorbească despre fărădelege ori să păstreze tăcerea.

Filmul experimentului social „Fluier pentru cei curajoși” este disponibil în limba română. Acesta a fost produs în cadrul proiectului RAI „Ruperea tăcerii: Consolidarea politicilor și culturii în Balcanii de Vest și în Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană.

Amintim că, în cadrul proiectului „Responsabilizarea sectorului justiției din Moldova”, implementat de CAPC, cu suportul Freedom House Moldova, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției desfășoară multiple activități pentru promovorarea instituiției avertizorilor de integritate, îmbunătățirea cadrului legal și protecția avertizorilor de integritate.