Circa 30 de judecători și procurori din întreaga țară au participat astăzi la un nou curs de instruire „Procedura de examinare a cauzelor cu implicarea avertizorilor de integritate”, organizat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) și Institutul Național al Justiției (INJ). Instruirea s-a desfășurat în format on-line.
„Instituțiile statului sunt în proces de învățare cum să aplice corect și eficient noul mecanism al avertizorilor de integritate. În acest sens, echipa CAPC și-a propus să ofere suport entităților în construirea sistemului avertizărilor de integritate, inclusiv sistemului de justiție. Desfășurăm aceste instruiri pentru judecători și procurori, pentru că anume ei vor fi cei care vor lucra pe dosarele avertizorilor de integritate. Cu cât vom avea mai multe cazuri soluționate pozitiv, cu atât mai mult vom reuși să convingem angajații să aibă încredere în sistemul de justiție și să nu le fie frică să dezvăluie ilegalitățile/actele de corupție din instituțiile în care lucrează”, a afirmat Lilia Ioniță, coordonatoarea proiectului „Consolidarea integrității publice în Republica Moldova”.
Formatorii INJ, Cristina Țărnă, expert anticorupție și avocat, și Ion Chirtoacă, judecător, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) le-au explicat magistraților și procurorilor care este esența dezvăluirii interne și externe a practicilor ilegale și care sunt mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate. „Pregătirea profesională și statutul de judecător sau procuror impun persoana ce exercită o asemenea funcție să aibă cunoștințele necesare pentru a examina dosarele privind dezvăluirea practicilor ilegale. Iată de ce, aceste instruiri sunt foarte necesare, reieșind din faptul că instituția avertizorilor de integritate este un domeniu nou pentru sistemul de drept al Republicii Moldova, care intervine cu anumite particularități”, a menționat Ion Chirtoacă.
Deoarece dosarele în care sunt vizați avertizorii de integritate au particularități specifice, participanții la instruire au soluționat diferite spețe, pentru a înțelege mai bine cum trebuie aplicată legea corect.
Cursul de instruire „Procedura de examinare a cauzelor cu implicarea avertizorilor de integritate” este organizat în cadrul Proiectului „Consolidarea integrității publice în Republica Moldova”, implementat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, și finanțat de UK aid, cu suportul Guvernului Marii Britanii.