Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) și Institutul Național al Justiției (INJ), cu suportul Guvernului Marii Britanii au organizat astăzi un nou curs de instruire pentru judecători și procurori privind „Procedura de examinare a cauzelor cu implicarea avertizorilor de integritate”.
Formatorii INJ, Cristina Țărnă, expert anticorupție și avocat, și Ion Chirtoacă, judecător, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) le-au explicat tinerilor magistrați și procurori cine sunt avertizorii de integritate și prezumțiile de care aceștia beneficiază; care este esența dezvăluirii interne și externe a practicilor ilegale; cum angajatorii trebuie să reacționeze la dezvăluirile practicilor ilegale de către angajați și să asigure protecția avertizorilor; care sunt mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate.
Pentru a înțelege corect legea și pentru ca aceasta să fie aplicată corect, participanții au avut de rezolvat diferite spețe, iar rezultatele au fost analizate împreună cu trainerii. De asemenea, a fost prezentată și jurisprudența CtEDO la acest capitol.
Președinta CAPC, Galina Bostan, a mulțumit Guvernului Marii Britanii pentru suportul oferit la consolidarea instituției avertizorilor de integritate din Republica Moldova. „Apreciem interesul judecătorilor și procurorilor față de instituția avertizorilor de integritate, care este abia la început de cale în țara noastră. Este foarte important ca anume magistrații să fie familiarizați cu procedura de examinare a cauzelor cu implicarea avertizorilor de integritate, pentru că ei vor fi cei care se vor fi implicați în examinarea acestor dosare, aplicând corect Legea. Credem că împreună vom reuși să schimbăm percepția societății vizavi de avertizorii de integritate, acele persoane care fac dezvăluiri în interes public și nu personal”, a menționat Galina Bostan.
Cursul de instruire „Procedura de examinare a cauzelor cu implicarea avertizorilor de integritate” este organizat în cadrul Proiectului „Consolidarea integrității publice în Republica Moldova”, implementat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, și finanțat de UK aid, cu suportul Guvernului Marii Britanii.