Responsabilii de avertizările de integritate din cadrul ministerelor au discutat astăzi cu reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA), cei ai Oficiului Avocatului Poporului (OAP) și experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) despre aplicarea corectă a Legii privind avertizările de integritate, intrată în vigoare în 2018. Cea de-a doua cafenea tematică a fost organizată de CAPC, în cadrul Proiectului „Consolidarea integrității publice în Republica Moldova”, finanțat de UK aid, cu suportul Guvernului Marii Britanii.
„Scopul acestor discuții, dintre CNA, OAP și reprezentanții ministerelor, este de a construi o rețea comună, care va facilita implementarea eficientă și corectă a Legii privind avertizorii de integritate. Doar împreună putem construi algoritmul de aplicare eficientă a Legii și, astfel, să contribuim la consolidarea instituției avertizorilor de integritate”, a afirmat coordonatoarea Proiectului, Lilia Ioniță.
„Lucrul cu avertizorii de integritate nu va fi ușor. Vom obține mai greu rezultate, pentru că Legea se aplică pentru prima dată. Dar, ne bucurăm că lucrurile se mișcăm înainte. În acest exercițiu, este importantă colaborarea între instituții și vă încurajăm să apelați la ajutor, atunci când apar incertitudini”, a menționat președinta CAPC, Galina Bostan.
Responsabilii din cadrul ministerelor au menționat că se confruntă cu un șir de probleme, atunci când trebuie să aplice Legea, care este relativ nouă. Întrebările participanților s-au axat pe oferirea statutului avertizorului de integritate; condițiile pe care trebuie să le întrunească o dezvăluire, pentru a fi înregistrată în Registrul instituției; investigarea dezvăluirii practicii ilegale; păstrarea confidențialității avertizorului de integritate; protecția acestuia etc.
CNA a dat asigurări că va oferi ministerelor tot suportul necesar. „Este o lege nouă și vă îndemnăm să solicitați ajutorul nostru de câte ori va fi necesar. Suntem la început de cale, însă doar împreună vom putea stabili mecanismul de aplicare eficientă a legii și vom putea obține rezultatele așteptate”, a subliniat șeful Direcției educație anticorupție a CNA, Ion Pruteanu.
La final, părțile au convenit asupra mecanismului de conlucrare, care urmează a fi aplicat în cazurile dezvăluirilor interne, externe și publice. Astfel de discuții neformale vor fi organizate și cu reprezentanții altor autorități publice, dar și instituții private.