Reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA), cei ai Oficiului Avocatului Poporului (OAP) și experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) au discutat despre algoritmul de acțiune în cazul avertizorilor de integritate, la prima cafenea tematică. Dezbaterile au fost organizate de CAPC, în cadrul Proiectului „Consolidarea integrității publice în Republica Moldova”, finanțat de UK aid, cu suportul Guvernului Marii Britanii.

Discuțiile s-au axat pe aplicarea corectă și eficientă a Legii privind avertizorii de integritate. Mai mult, participanții au discutat punctat pe fiecare articol și au stabilit care sunt responsabilitățile fiecărei instituții, astfel încât legea să fie funcțională, iar avertizorii de integritate să fie protejați.

„Este un domeniu nou și trebuie să înțelegem cum funcționează Legea privind avertizorii de integritate. De aceea, sunt necesare discuțiile cu toate părțile implicate în cazurile dezvăluirilor publice – OAP și CNA, pentru ca să interpretăm corect prevederile din lege și să creăm practici de lucru. În baza unor cazuri concrete, vom testa cum acționează și autoritățile”, a menționat coordonatoarea proiectului, Lilia Ioniță.

La final, părțile au convenit asupra mecanismului de conlucrare, care urmează a fi aplicat în cazurile dezvăluirilor publice. Astfel de discuții neformale vor fi organizate și cu reprezentanții instituțiilor publice și private, instituțiilor din prima linie, de obligația cărora ține investigarea dezvăluirilor practicilor ilegale și protecția avertizorilor de integritate.

 

Comunicat al CAPC