Mai mulți judecători, procurori și avocați participă la cursul de instruire „Procedura de examinare a cauzelor cu implicarea avertizorilor de integritate”, organizat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) și Institutul Național al Justiției (INJ), cu suportul Guvernului Marii Britanii.

În cuvântul său de salut, Șeful de programe al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, Chris Perkins, a declarat: „Instruirea este orientată spre îmbunătățirea capacităților de gestionare a cazurilor de dezvăluire a practicilor ilegale și de protecție a avertizorilor. Totodată, aceasta va contribui la crearea unor practici robuste și fiabile în procesul de examinare a dezvăluirilor practicilor ilegale, la formarea unei jurisprudențe pozitive la examinarea cazurilor care implică avertizorii de integritate, dar și la schimbarea atitudinilor și prejudecăților. Ambasada Marii Britanii este încântată să sprijine acest proiect important, care credem că va fi de o importanță reală și va sprijini statul de drept în Republica Moldova”.

Președinta CAPC, Galina Bostan, a mulțumit Guvernului Marii Britanii pentru suportul oferit la consolidarea instituției avertizorilor de integritate din Republica Moldova. „Sperăm că aceste instruiri vor contribui la o înțelegere mai bună și la o aplicare mai eficientă a Legii privind avertizorii de integritate, la dezvoltarea unui mecanism eficient de identificare a practicilor ilegale atât în instituțiile publice, cât și în cele private. Este impotant să înțelegem că există o diferență foarte mare între un avertizor de integritate și un denunțător. Doar discutând și analizând legea putem să o aplicăm corect”, a declarat președinta CAPC. 

Șefa secției instruire continuă din cadrul INJ, Ecaterina Popa, a afirmat că Institutul Național al Justiției susține și apreciază pozitiv desfășurarea instruirilor, care au menirea de a spori profesionalismul procurorilor, judecătorilor și avocaților. Instruirile au fost ținute de formatorii INJ, Cristina Țărnă, expert anticorupție și avocat, și Ion Chirtoacă, judecător, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani).

Potrivit organizatorilor, obiectivele principale ale cursului de instruire sunt interpretarea corectă și aplicarea eficientă a Legii privind avertizorii de integritate. Subiectele s-au axat pe dezvăluirea practicilor ilegale, prezumția bunei-credințe, înregistrarea și examinarea dezvăluirii practicilor ilegale, dar și protecția avertizorilor de integritate.

Cursul de instruire „Procedura de examinare a cauzelor cu implicarea avertizorilor de integritate” este organizat în cadrul Proiectului „Consolidarea integrității publice în Republica Moldova”, implementat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, și finanțat de UK aid, cu suportul Guvernului Marii Britanii.