Reprezentanții mediului de afaceri, în special managerii și persoanele abilitate cu funcții de recepționare și examinare a avertizărilor de integritate, au discutat cu reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA), cei ai Oficiului Avocatului Poporului (OAP) și experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) despre implementarea corectă a mecanismului avertizărilor de integritate în sectorul privat. Cea de-a treia cafenea tematică a fost organizată de Asociația Investitorilor Străini în cooperare cu CAPC, în cadrul Proiectului „Consolidarea integrității publice în Republica Moldova”, finanțat de UK aid, cu suportul Guvernului Marii Britanii.

 

Directorul executiv al FIA, Ana Groza, a menționat despre importanța diseminării cât mai largi a informațiilor privind instituția avertizorilor de integritate și necesitatea construirii unor algoritme și mecanisme robuste de reacționare și investigare a avertizărilor de integritate în cadrul mediului privat. „Anume, mediul privat a fost inițiatorul și promotorul unor importante instrumente anticorupție, inclusiv a instituției avertizorilor de integritate. Companiile mari, multinaționale, inclusiv reprezentanțele acestora din Republica Moldova au deja experiența punerii în practică a mecanismelor de reacție la practicile ilegale. Totuși, este important ca mai multe entități ale mediului de afaceri din Republica Moldova să instituie proceduri interne privind avertizorii de integritate”, a subliniat Ana Groza.

„Instituția avertizorului de integritate este nouă în Republica Moldova, de aceea, este foarte important ca mecanismul avertizărilor de integritate să fie aplicat corect de la început. Cunoașteți foarte bine că sectorul privat nu este ferit de acte de corupție sau alte ilegalități. Dar, dezvăluirea acestora la timp vă poate proteja afacerea. Iată de ce, este necesar să informați angajații despre posibilitatea de a face dezvăluiri fără frică, astfel arătându-le că pot avea încredere în dumneavoastră”, a menționat  coordonatoarea proiectului CAPC, Lilia Ioniță.

Mediul de afaceri a fost informat despre cadrul normativ privind avertizorii de integritate (Legea 122/2018 și HG 23/2020) și care sunt obligațiile autorităților implementatoare (angajatorilor) pe partea ce ține de: înregistrarea, examinarea avertizărilor de integritate, de asigurare a protecției avertizorilor de integritate. De asemenea, participanții au făcut schimb de opinii și experiență.

Reprezentanții CNA au dat asigurări că vor oferi mediului de afaceri tot suportul de care are nevoie, iar reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului s-au angajat să ofere protecție avertizorilor de integritate, în cazul în care vor fi supuși acțiunilor de răzbunare.  

Astfel de discuții neformale au fost organizate și cu reprezentanții autorităților publice.