Funcționarii publici din cadrul autorităților publice centrale, printre care instituția Președinției, Curtea de Conturi, Serviciul Fiscal de Stat, Serviciul Vamal, Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura Anticorupție, au discutat astăzi cu reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA), cei ai Oficiului Avocatului Poporului (OAP) și experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) despre importanța de a dezvălui faptele ilegale și implementarea corectă a mecanismului avertizărilor de integritate în sectorul public. Aceasta este a patra cafenea tematică organizată de CAPC, în cadrul Proiectului „Consolidarea integrității publice în Republica Moldova”, finanțat de UK aid, cu suportul Guvernului Marii Britanii.

„Instituțiile publice sunt cele mai vulnerabile, atunci când vorbim de ilegalități și acte de corupție. Este important ca situația să se schimbe din interior, pentru a reuși să schimbăm percepția negativă din partea societății vizavi de instituțiile publice, funcționari. Nu trebuie să așteptați ca lucrurile să se schimbe de la sine, ci trebuie să vă implicați. Nu așteptați ziua de mâine pentru a dezvălui neregulile din instituții, deoarece ar putea fi prea târziu. Acum avem o Lege care vă permite să faceți avertizări de integritate și care vă asigură protecția necesară”, a menționat coordonatoarea proiectului CAPC, Lilia Ioniță.

Un conducător niciodată nu va dezvălui ilegalitățile care au loc în instituția pe care o conduce, mai ales dacă e parte a acestora. De aceea, este important ca dvs., în calitate de funcționari publici, să fiți acele filtre care să nu permită încălcarea interesului public”, a spus președinta CAPC, Galina Bostan.

Reprezentanții CNA și-au exprimat deschiderea de a colabora cu funcționarii publici și de a le oferi suportul necesar. „Este important să se facă evaluări, să ne fie clar dacă se dorește sau nu implementarea mecanismului avertizărilor de integritate. Abia după analiză vom putea stabili clar cum va funcționa acesta, pentru fiecare instituție”, a subliniat șeful Direcției educație anticorupție a CNA, Ion Pruteanu.

Prezent la discuții, judecătorul Ion Chirtoacă, de la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani), a afirmat că în sistemul judecătoresc există tendința tinerilor judecători de a fi corecți în activitate. „Dacă vor fi câteva cazuri soluționate pozitiv, oamenii vor avea curajul să facă dezvăluiri ale faptelor ilegale/actelor de corupție. Atât timp cât se discută de mecanismul avertizărilor de integritate, deja e un pas înainte”, a reiterat Ion Chirtoacă.

Funcționarii au fost informați despre cadrul normativ privind avertizorii de integritate (Legea 122/2018 și HG 23/2020) și care sunt obligațiile autorităților implementatoare (angajatorilor) pe partea ce ține de: înregistrarea, examinarea avertizărilor de integritate, de asigurare a protecției avertizorilor de integritate. În context, participanții la eveniment au discutat despre algoritmul de acțiune al instituțiilor, etapele și modul de acțiune și interacțiune a acestora.